Ja sobie wyrobiłem białko głównie na strączkach, nabiał ma mało dobrego białka, barziej witamina B. https://vegetime.pl/blog/zrodla-bialka-dla-wegan/ Tu też polecają orzechy i w sumie temphen nie brzmi źle, ale nie próbowałem jeszcze, ktoś ma jakieś opinie?
Ja sobie wyrobiłem białko głównie na strączkach, nabiał ma mało dobrego białka, barziej witamina B. https://vegetime.pl/blog/zrodla-bialka-dla-wegan/ Tu też polecają orzechy i w sumie temphen nie brzmi źle, ale nie próbowałem jeszcze, ktoś ma jakieś opinie? Jedzenie orzechów dla białka jest jak spożywanie siemienia lnianego dla Omegi 3. Generalnie [...]
[...] dzikiego, który nawet jest tańszy niż hodowlany. Poza tym, nabiał, oo którym pisałeś jest dobrym źródłem białka, szczególnie twarogi, skyry, serki wiejskie. To, że Ty ich nie jadasz, nie znaczy że są słabej jakości lub też mają mało białka. Dla wegan każde białko będzie dobre w związku z tym, że trudno jest je dostarczyć. Nawet te z orzechów.
Weganie mają obecnie bardzo duży wybór różnych produktów. W wielu sklepach są już nawet oddzielne półki z dedykowaną żywnością, czy nawet specjalne akcje nazwane np. "Tydzień wegański". Skuszona jedną z takich akcji, ruszyłam na polowanie i sięgałam po produkty, które wydawały się ciekawe. Tytułowa lasagne skusiła mnie bardzo apetycznym [...]
[...] z którymi borykają się osoby na dietach roślinnych, jest odpowiednie zbilansowanie poziomu podaży białka. Niektóre wegańskie produkty spożywcze być może są bogate w białko, jednak przy okazji mogą doprowadzić do nadmiarów niektórych substancji w organizmie. Na szczęście dla przeciwników konsumpcji mięs, ryb, nabiału czy jaj, na rynku [...]
Mylne jest założenie, że to, co wegańskie, to jednocześnie jest zawsze zdrowe, fit itp. Sięgając zatem po wegański majonez, nie oczekujmy od niego, że będzie on niskokaloryczny (no, chyba że takie będzie jego założenie), ze świetnym składem i w ogóle będzie można uznać, że oto mamy sposób na zajadanie się majonezem bez żadnych konsekwencji. [...]
Pierożki ze świeżego ciasta makaronowego z nadzieniem pomidorowo-bazyliowym Kuchnia włoska wielu z nas kojarzy się z makaronami i pizzą, a mi dodatkowo z pesto i pomidorami. Patrząc też na obecną ofertę wegańskich produktów, przyznać muszę, że miłośnicy tej kuchni nie mogą być zawiedzeni. Wśród różnych nowości dojrzałam ciekawie wyglądające [...]
[...] się, żeby znaleźć jakieś zalety, można wspomnieć, że mają dość zwartą konsystencję, nie rozpadają i są jednolite. Na tym jednak koniec zalet. Skład Woda, olej rzepakowy, białko sojowe 8,5%, substancje zagęszczające: przetworzone wodorosty morskie z gatunku Euchema, konjac; aromaty, warzywa suszone (cebula, czosnek), emulgator: metyloceluloza; [...]
W dni, kiedy nie ma za bardzo czasu na gotowanie, świetnie się sprawdzają gotowe dania. Jednak takie gotowce zwykle nam się kojarzą z żywnością wysoko przetworzoną, której bliżej do produktu typu fast food, niż jakiegoś sensownego posiłku. Czy gotowe danie Spróbuj Wege, to warta uwagi pozycja? Moim zdaniem tak. Już samo opakowanie wygląda [...]
Szukając ciekawych past kanapkowych, często widuję wegańskie smalczyki. Wielu z Was pewnie się zastanawia, jak smakują i czy są podobne do tradycyjnego smalcu. Do testu został wybrany smalczyk wegański z jałowcem i śliwką. Sama nazwa wskazuje, że można by oczekiwać jakiegoś posmaku wędzonki, do tego ta śliwka… Brzmi ciekawie. Po otwarciu słoiczka [...]
Kanapki może nie są najbardziej wyszukanym daniem, jednak przy czasowym niedoborze, stanowią czasami najlepsze i najszybsze rozwiązanie. Pasty sprawdzają się tutaj znakomicie, bo są pożywne, nie są suche, można je zrobić samemu lub wybrać gotową ze sklepu - a wybór jest naprawdę spory. Jedną z propozycji jest Pasta z tofu z papryką i chilli z [...]
[...] ta wpływa korzystnie na mikrobiom jelitowy, a także na wiele innych aspektów Twojego życia. Pamiętaj jednak, że w diecie roślinnej nie może zabraknąć produktów zawierających białko. O ile w diecie opartej na produktach pochodzenia zwierzęcego nie ma tego problemu, tak tutaj trzeba nieco skrupulatniej przeanalizować swoje posiłki. Źródła: [...]
Kiedy na zewnątrz robi się chłodniej, to człowiek wręcz marzy o jakiś rozgrzewających daniach. Sprawdzają się wtedy wszelkiego rodzaju dania jednogarnkowe. Jedną z gotowych propozycji, która sprawdzi się w dzień, kiedy nie masz czasu na gotowanie, jest Strogonow roślinny z pieczarkami z serii GO VEGE. Jest to takie danie, które możesz zjeść solo, [...]
[...] jeśli planujesz np. na śniadanie kanapki z taką pastą, to dobrze by było dodać jeszcze coś, co uzupełni ten makroskładnik w posiłku. Świetnym pomysłem będzie odżywka białkowa wege. Skład Marchew żółta 33%, soczewica żółta gotowana 20%, pasternak 14%, olej rzepakowy, ananas 9%, cukier, sól, przyprawy (w tym gorczyca), błonnik bambusowy, [...]
[...] ostrygowaty, który poza nazwą nie ma nic wspólnego z ostrygami. Reszta składników jest, można by rzec tradycyjna, jak w większości tego typu produktów — teksturowane białko pszenicy, oleje roślinne, przyprawy. Nie ma tutaj konserwantów ulepszających smak i zapach, zatem można uznać produkt za całkiem poprawny. Kotleciki można przyrządzić [...]
Jeśli szukasz jakiegoś wage produktu, który zastąpi Ci domowy pasztet, który pamiętasz z dzieciństwa, albo po prostu znudziły Ci się kanapki z pastą z fasoli, to ten produkt jest wart uwagi. Skład produktu Kiełki słonecznika 27%, gotowana kasza jaglana, woda, olej rzepakowy, skrobia, pomidory suszone 3%, cebula smażona, mielone siemię lniane, [...]
Zimą świetnie się sprawdzają dania rozgrzewające, czyli zupy, gulasze, tzw. dania jednogarnkowe. Fasolkę z tofu w sosie pomidorowym z Go Vege śmiało można zaliczyć do jednego z takich dań.
Kolorowe galaretki kojarzą mi się z dzieciństwem. Pamiętam, jak mama wlewała gorący, pachnący owocami płyn do miseczek, a ja co chwilę zaglądałam do lodówki czy już stężały. Taka forma deseru nieco odeszła w zapomnienie, ale przechodząc ostatnio w sklepie obok półki z produktami bio, wpadły mi w oko saszetki z wegańskimi galaretkami. Czemu by nie [...]
Mieszanki musli mają różne opinie z racji tego, że często są one wzbogacone o cukier, co sprawia, że daleko im do zdrowej żywności. Jednak produkt, produktowi nierówny w związku z czym, jeśli kochasz musli, to warto szukać tych z dobrym składem.